Pažitka pobřežní

Allium schoenoprasum

„Milují ji kuchaři i včely. Říká se jí třeba šnytlík a má v sobě řadu vitamínů a prospěšných minerálních látek. Prostě zelený poklad v každé studentské kuchyni!“

Šnytlík, šnytlich, šnytloch, szńitloch – málokteré slovo v naší kuchyni odolává svému českému ekvivalentu, jako tomu je v případě šnytlíku, tedy pažitky. Šnytlík byl přejat z německého Schnittlauch a zejména v příhraničí se tento nebo podobný výraz stále užívá. A přitom slovo pažitka pěkně zní, jako čerstvě posečená (požatá) travička, k čemuž výraz odkazuje.

Ovšem pažitka není žádná tráva! Patří do bohatého rodu česnek (Allium), který se v naší gastronomii nesmírně cení. Hodí se na chleba  s máslem, do omáček, zálivek, vaječných jídel nebo čerstvých sýrů.

Přírodovědecká fakulta
Univerzita Palackého v Olomouci

© 2023 PŘF UP | admin