Petržel obecná

Petroselinum crispum

„Tato kudrnatá vitamínová bomba pochází ze Středomoří. Je nepostradatelná v kuchyni, ale také působí jako mírné afrodiziakum.“

Tato miříkovitá rostlina se k nám, podobně jako řada dalších užitkových rostlin, dostala ze Středomoří. Rozlišujeme dvě základní odrůdy, petržel kořenovou a naťovou, kde patří i oblíbená kudrnka. Na Hané má pěstování kořenové petržele dlouhou tradici, dokonce v tomto kraji najdeme staré odrůdy ‚Olomoucká podlouhlá‘, ‚Přerovská podlouhlá‘ či ‚Hanácká‘. 

Kromě chuťových vlastností petržel vyniká i obsahem draslíku, vápníku a vitamínu C. Zlepšuje zrak -zejména šeroslepost, přidává se do čajových směsí při zánětu močových cest a pomáhá při léčení ran a zpevnění dásní při paradentóze.

Přírodovědecká fakulta
Univerzita Palackého v Olomouci

© 2023 PŘF UP | admin