Máta peprná

Mentha piperita

„Na rande jedině s mátou! Hodí se pro svěží dech i do mojita. Přitažlivost zaručena – ocení nejen studentky fyziky!“

Mít po ruce čerstvou nebo sušenou mátu není vůbec k zahození. Působí totiž blahodárně na činnost trávicího ústrojí, snižuje napětí ve svalech, pomáhá odstraňovat křeče, nespavost, bolesti hlavy, svědění a nechutenství. Mohou za to silice s hlavními složkami mentolem a menthonem, které dodávají bylině charakteristickou vůni a chuť. 

Máta má obrovskou schopnost vegetativního množení, proto jí můžete využít k přípravě čajů, mátového sirupu či limonád. Lístky se také mohou nakládat do alkoholu, protože máta je nedílnou součástí všech bylinných likérů, jako je fernet, benediktýnka či becherovka. Dokážete si snad letní měsíce představit bez mojita? Používá se také při výrobě ústních vod či domácích repelentů.

Přírodovědecká fakulta
Univerzita Palackého v Olomouci

© 2023 PŘF UP | admin